כל מה שלא ידעתם על הקשר בין עונות השנה וכאבים גופניים. למה זה קורה, כיצד תוכלו להימנע מכך ומדוע מסתבר שסבתא תמיד צודקת?
כל מי שסובל מכאבי פרקים או מכאבים כרוניים יודע כי הסבל עלול להימשך כל השנה, אך החורף – על הרטיבות, הלחות והרוחות שהוא מביא עמו – מקשה על המצב ולעתים קרובות מחמיר את הסימפטומים.
יש גם מי שמוכיחים כי המיתוס נכון, ומסוגלים לחזות גשם קרב ובא, בשל תחושת גופניות לא נעימות במפרקים שונים בגוף, תחושות שמקדימות את הסערה.
נוסף על כך, בחורף גשום וקר במיוחד, אנו גם יוצאים פחות להתאמן – לרוץ, לשחות, לרכוב, לצעוד – ובכך אנו מגבילים את התנועתיות הקבועה שלנו.
בקיצור, חורף וכאב מסתדרים היטב זה עם זה. ורק אנחנו סובלים מהצמד-חמד העונתי הזה. למעשה, בסקר שהציגה האגודה לדלקת פרקים וראומטיזם של מערב אוסטרליה (WAARF), עלה כי כ-68 אחוזים מהנשאלים טענו כי מזג אוויר קר וגשום מגביר את כאבי המפרקים הקיימים שלהם. וזהו רק מחקר אחד מרבים, המוכיחים טענה זו באופן מובהק.
לעומת זאת, יש חוקרים הטוענים כי מה שמייצר את הכאב אינו הקור, הרוח, הגשם או אפילו השלג, אלא בעיקר השינויים בלחץ האטמוספירי (הידוע גם בשם "לחץ ברומטרי"). זהו הלחץ שהאוויר באטמוספירה מפעיל על כדור הארץ, והוא הולך ויורד כאשר מתחוללת למשל סערה. וכאשר הלחץ הולך יורד, כך גם מתפשטות ומתרחבות רקמות הגוף השונות, ובכך מפעילות לחץ על קצות העצבים. וכידוע, העצבים אחראיים על יצירת אותות כאב. אז הנה לכם – כאב.
יש פתרון: מתחמם, מתחמם, חם
אך עם כל הכבוד להסברים ביולוגיים ומטאורולוגיים, מה אפשר לעשות כדי להפחית את הכאב?
בראש ובראשונה, מסתבר שסבתא צדקה: התלבשו היטב. כך תשמרו טוב יותר על חום הגוף. ולהתלבש היטב משמעו לכסות את קצות הגוף: הראש, הידיים וכפות הרגליים. בקיצור, גרביים עבים, כפפות טובות, כובע על הראש וגם צעיף על הצוואר. אפילו אמבטיות חמות יעשו את העבודה. אגב, גם הטכנולוגיות שמציע מכשיר "אלפא קיור פלוס" עושות שימוש בחום.
נוסף על כך, המשיכו להתאמן. כדי לא להפוך לנוקשים, המשיכו בשגרת האימונים שלכם. קר בחוץ בכדי לבצע הליכה? צעדו בקניון, שחקו עם הילדים, שחו בבריכה מחוממת, הירשמו לשיעורי יוגה או פילאטיס והשתמשו במדרגות במקום במעלית.
אה, וגם ריקדו בכל הזדמנות – לבד מול הטלוויזיה או במסיבה חורפית סוערת. זוהי עצה שתמיד תהיה טובה, לכל מזג אוויר ולכל מצב רוח.