קשה להאמין, אך שימוש ממושך בתרופות מרשם לשיכוך כאבים פוגע קשות במוח שלכם – ובכל תחומי החיים. כך זה קורה.
הנתונים מפתיעים: לאחר שימוש רצוף של 3 או 4 שבועות בלבד, עלולות תרופות מרשם לשיכוך כאבים, לגרום להתמכרות של ממש, כזו שמביאה עמה נזקים רבים וסיכון ממשי.
כפי שכולנו יודעים, תרופות מרשם מעין אלו (מסוג אופיואידים למשל), ניתנות לטיפול קצר מועד לטיפול בכאבים ברמה בינונית עד גבוהה, כמו למשל כאבים הנובעים מפציעה או לאחר ניתוח. אך מאז תחילת המאה העשרים, המספרים הולכים וגדלים, ובארצות הברית לבדה מדובר במגפה של ממש, שם אחד מכל שלושה אמריקאים נוטל תרופות מרשם מעין אלו.
אז נכון, מדובר בתרופות שיעילותן בשיכוך כאב גבוהה ומוכחת, אך מצד שני (ותמיד יש "צד שני"), הן עלולות לגרום לנזקים פיזיים חמורים ואף להתמכרות קשה ולמצבי סיכון קיצוניים.
זאת לצד העובדה שהמוח והמערכת הגופנית נוטים להסתגל, ו"לדרוש" העלאה של המינונים.
הנה ארבע דרכים שבהן משככי כאבים הניתנים במרשם משפיעים על המוח שלכם לאורך זמן:
1. סיכון לדיכאון: מחקרים מצאו כי משככי כאבים עלולים להגביר את הסיכון ללקות בדיכאון. המספרים מבהילים, ומדברים על הגברת הסיכון בכ-50 אחוזים, לאחר שימוש רציף של 6-5 חודשים בלבד. כידוע, התמודדות עם דיכאון קליני דורשת טיפול מסיבי וממושך, לצד תרופות. בנוסף, ישנו מעגל קסמים, לפיו דכאון מגביר את סכנת ההתמכרות, כך שהלוקים בו עלולים להמשיך ולהשתמש במשככי כאבים, וחוזר חלילה.
2. סכנות ההסתגלות: מעבר לתחושת האופוריה, כאשר המוח שלנו מסתגל לתרופות מרשם לשיכוך כאבים, הוא למעשה מפחית במידה ניכרת הפרשה של הורמונים וכימיקלים טבעיים, שנועדו להתמודד עם אותו כאב. וכך, בהדרגה, המוח מפתח תלות בלעדית באותן תרופות. התמודדות עם תלות זו עלולה להימשך חודשים ארוכים, לאחר הפסקת נטילת התרופות. בהקשר זה, ראוי לציין גם את התלות הגופנית שכרוכה בנטילה ממושכת של תרופות אלו. תלות זו עשויה אף לגרום לתופעות לוואי כגון הקאות, הזעה מוגברת, שלשולים ושאר מרעין בישין.
3. פגיעה מנטלית: שימוש רציף וארוך טווח עלול לפגוע בתאי המוח הקשורים בתהליכי למידה, זיכרון וקוגניציה. זאת לצד סכנת דמנציה מוגברת, כפי שעולה ממספר מחקרים שנערכו בנושא.
4. התמכרות: שימוש רצוף של כשבוע בלבד (!) או יותר, מעלה במידה ניכרת את סכנת ההתמכרות למשככי כאבים במרשם. מכאן, הדרך לשינויים התנהגותיים ורגשיים – קצרה ותלולה. ודרך זו גם כרוכה בפגיעה בכל תפקודי החיים: מעבודה וקריירה ועד זוגיות ומשפחה.
חשוב לדעת כי כיום, אמצעי שיכוך הכאבים לא מתמצים רק בתרופות מסוג זה או אחר. ההיצע כולל מגוון נרחב: מטיפולים תנועתיים במכוני פיזיותרפיה ובמרפאות כאב ועד מכשירים ביתיים כנגד כאבים, המיועדים לריפוי כאב תוך שימוש בטכנולוגיית מתקדמות.