לא תאמינו עד כמה כאב הגב או הראש שלכם עלולים לחולל נזקים ממשיים למוח שלכם. אז איך זה קורה ומדוע אסור לכם להתעלם מכאבים כרוניים. הנה כמה מילים על השפעת כאבים כרוניים על בריאות המוח.
אתם בוודאי מכירים את זה: כאב מופיע לפתע – בגב, בכתף, בעורף. בהתחלה אתם מופתעים, אחר כך אתם כועסים, בהמשך עולה תחושת דכדוך ולבסוף – אחרי שניסיתם פתרונות שונים ומשונים – אתם פשוט "לומדים לחיות עם הכאב".
מסתבר ש"ללמוד לחיות עם הכאב" הוא פתרון שעלול לעתים לגרום נזק של ממש למוח שלכם. במחקר אמריקאי שנערך לפני שנים ספורות, בחנו החוקרים מגוון נרחב של הדמיות fMRI (דימות תהודה מגנטית תפקודי) של מוחותיהם של אנשים הסובלים באופן קבוע מכאבים כרוניים. החוקרים ניסו לגלות האם כאבים אלו עלולים ליצור שינויים אנטומיים במוח עצמו.
החוקרים השוו את ההדמיות לאלו של אנשים בריאים, שאינם מתלוננים באופן קבוע על כאבים. אחת המסקנות הבולטות מהמחקר היתה העובדה שכאבים כרוניים ממושכים גורמים ל"הזדקנות" ממשית של מה שמכונה "החומר האפור" של המוח.
מסקנה מעניינת נוספת שעלתה במחקר היא כי כאבים כרוניים ממושכים אף פוגמים ביכולת הזיכרון לטווח ארוך. מחקר אמריקאי דומה חשף אף הוא מסקנות דומות. לפיו, כאב כרוני הנמשך תשעה חודשים ויותר, פוגם בתפקודים המנטליים.
גם במקרה זה, הפגיעה בתפקוד נגרמת לאחר שהודגם צמצום משמעותי בחומר האפור. במקרה זה, צמצום של למעלה מ-10%. לכןף אין זה מפליא לגלות כי מי שסובלים מכאבים ממושכים ובלתי פוסקים במשך זמן רב, עלולים להיות בסיכון גבוה יותר בכל הקשור להפרעות נפשיות – כולל חרדות וביות רגשיות נוספות.
במילים פשוטות: הכאב באמת יכול לשגע אותנו.
מדוע בעצם משפיע הכאב הכרוני על המוח באופן כזה? החוקרים משערים כי במצב מתמשך של כאב בלתי פוסק, המוח מפנה משאבים רבים שנועדו להתמודד עם המצב, מה שעלול להוביל לשינויים מבניים שלו.
הלקח החשוב ביותר ממחקרים אלו הוא קודם כל – בלי פאניקה. לפני שאתם משאירים את הכאב מאחור, חשוב להשאיר גם את הפחד מאחור. כידוע, שפע של פתרונות עומדים בפני מי שסובלים מכאבים כרוניים, בהם טיפולי פיזיותרפיה, שינוי אורח החיים וכן מכשירים ביתיים מתקדמים להפחתת כאב, העושים שימוש בטכנולוגיות מתקדמות, ללא כל תופעות לוואי.