מי שהעניק לתסמונת המטרידה הזו את שמה, קלע היטב לתחושותיהם של הסובלים ממנה, אבל אי אפשר שלא להירתע מעט מכינוי מעט מאיים זה. אז מה היא "כתף קפואה" – וכיצד ניתן להתמודד עם התסמונת המסתורית הזו?
בין אם היא מלווה בכאבים ובין אם "רק" בתחושת חוסר נוחות – אין ספק כי מגבלה בתנועה טומנת בחובה פגעה של ממש באיכות החיים.
אחת הדוגמאות המטרידות למצב מעין זה היא תסמונת "הכתף הקפואה" (Adhesive Capsulitis), שמורידה על למינימום את תנועת מפרק הזרוע, לרוב בכתף אחת בלבד.
המחקרים מספרים כי 5-2 אחוזים מהאוכלוסייה הבריאה יסבלו בשלב מסוים בחייהם מתסמונת זו. בקרב חולי הסוכרת, שיעורי התחלואה עולים ועשויים להגיע לעד 30 אחוזים.
והתעלומה הגדולה ביותר היא הסיבות לתסמונת זו, שמופיעה ללא כל גורם ידוע: לא שברים קודמים, לא דלקת מפרקים, לא פריקת כתף ישנה, לא מחלות המערבות עצבים ושרירים וגם לא קרעים או דלקות בגידים.
וזוהי גם הסיבה שיש קושי של ממש לאבחן אותה, במיוחד במצבים גבוליים. וכך, לעתים קרובות, ישנם מצבים רפואיים שתסמיניהם חופפים ל"כתף קפואה".
כאב, קיפאון, הפשרה
מה שידוע היטב הוא שלבי התסמונת, המגיעים באופן קבוע בזה אחר זה. מדובר בארבעה שלבים.
שלב הכאב: מדובר בכאב מפושט, כזה שקשה להגדיר את המוקד המדויק שלו. כאב זה מתגבר כאשר שוכבים על הצד, על הכתף הסובלת. מאידך, בעת מנוחה, הכאב מינימלי, ולעתים אף לא מורגש. שלב זה נמשך עד שלושה חודשים.
שלב הקפיאה: בשלב השני, המגבלה התנועתית הולכת ותופסת מקום נכבד יותר, גם כאשר מעורבים טיפולים כפיזיותרפיה ואחרים. שלב זה הולך ומחמיר, ופוגע בהיבטים שונים של החיים. לעתים, אפילו פשיטת חולצה, רכיסת חזייה או נהיגה ברכב טומנות בחובן כאבים. שלב הקפיאה נמשך 9-4 חודשים.
שלב הקיפאון: שלב זה מקבע את המגבלה, ואף הוא כולל כאב – בין אם עמום (בטווח תנועה רגיל) ובין אם חריף (בהגעה לקצה טווחי התנועה). שלב זה אורך כ-16-8 חודשים.
שלב ההפשרה: לקראת הסיום האופטימי, מדווחים הסובלים מהתסמונת על חזרה הדרגתית לטווחי התנועה הרגילים. כל אחד בקצב שלו – יש מי שיסיים את האפיזודה בתוך כחודש ימים, ויש מי שעבורם, שלב זה יימשך כתשעה חודשים או יותר. עם החזרה לתנועתיות הרגילה, יילך וייעלם גם הכאב. עם זאת, במקרים מסוימים עלולה להיוותר הגבלה מסוימת בתנועת הכתף.
למרות שמדובר בתסמונת שמופיעה ונעלמת ללא כל הסבר, ולמרות שמקורותיה לא ידועים, ניתן לטפל בכאבים בכדי להקל עליהם. על פי רוב, מדובר יהיה בטיפולים שמרניים, בעיקר טיפולי פיזיותרפיה בשלב השלישי והרביעי. כל זאת, לצד שיכוך כאבים באמצעות תרופות או מכשירים ייעודיים להקלה על כאב.