למה זה קורה, כיצד מטפלים ומה הסיכוי שזה יקרה גם לכם? כמה עובדות מעניינות על אחת הצרות של העת המודרנית: תסמונת התעלה הקרפלית. ומסתבר שלא תמיד העכבר והמקלדת אשמים.
אתם מכירים אותם, את אלו שמגיעים לפתע בבוקר לעבודה, ופרק כף ידם חבוש במעין סד קשיח. וזה עוד במקרה הטוב. במקרה הפחות טוב, כלל לא תראו אותם בעבודה, כי בדיוק עכשיו, הם יושבים בתור הארוך מול דלתו של האורתופד.
אז הכירו את מי שאחראית לכל התסבוכת הזו: תסמונת התעלה הקרפלית (או "תסמונת מנהרת שורש כף היד", אם אתם מעדיפים את המונח העברי התקני).
ולמה להכיר? כי זה יכול לקרות לכל אחד.
מעקצוץ ועד כאב
תסמונת שכיחה זו, שמעבר לכאבים שהיא גורמת גם פוגעת בפריון העבודה, מגיעה בדמות עקצוצים, נמלולים, הירדמויות ואך כאבים של ממש בשורש כף היד. הסובל העיקרי יהיה האגודל, אך גם האצבעות שלצדו יחושו בכך לעתים קרובות. ישנם אף מקרים שהכאב יקרין הרחק מכף היד, עד לכתף למשל.
והסיבה? העולם המודרני כמובן. כל עוד עסקנו בליקוט, צייד, חקלאות ואף מכניקה, הכל היה (יחסית) בסדר. מרגע שפרץ לחיינו המודרניים המחשב, עם העכבר והמקלדת, ומרגע שהתחלנו לחזור על אותן פעולות מוטוריות שוב ושוב, במשך יום שלם, יום אחר יום – הגיעה לבקר גם תסמונת התעלה הקרפלית.
(ובמאמר מוסגר: אנחנו כמובן לא המצאנו דבר. בעבר, גם חוטבי עצים רבים, שנהגו לחזור על אותה פעולה שוב ושוב, סבלו מתסמונת זו).
עם זאת, לא כל מי שמלווה על ידי עכבר המחשב מבוקר עד ערב יסבול מכך, מאחר שמחקרים גילו כי לתסמונת זו יש גם נטייה גנטית.
למה זה קורה?
התסמונת מתרחשת בתוך-תוכה של תעלה צרה העוברת בתוך כך היד. יש בה מספר גידים שאחראיים על הנעת האצבעות. אם הם מתעבים, הם עלולים להפעיל לחץ על עצב המכונה "עצב התווך". לחץ זה עלול לגרום בסופו של דבר לתחושת הירדמות, עקצוץ, חולשה ואף כאב.
החדשות הטובות הן כי הסיכוי לסבול מתסמונת התעלה הקרפלית נמוכים למדי: כ-1 אחוז מהאוכלוסייה. עם זאת, מעניין לגלות כי לנשים יש סיכוי גבוה יותר ללקות בה מאשר לגברים.
אך לא רק פעולות מוטוריות שחוזרות על עצמן אחראיות לתסמונת. גם דלקות שונות, הפרעה בזרימת הדם ושברים מקומיים עלולים לגרום לה.
כיצד מטפלים?
בראש ובראשונה, חשוב לפנות ולקבל אבחון מדויק. הרופא כמובן יחליט איזה טיפול יתאים למצב הספציפי של כל אחד ואחת. זה יכול להיות שימוש בסד קשיח, המונע תנודות מיותרות של כף היד, תרופות נוגדות דלקת, טיפול פיזיותרפי ובמקרים מסוימים, גם ניתוח.
כל זאת, לצד מכשירים להקלה על כאב ושינוי סביבת העבודה שלכם, כדי למנוע את הישנות התופעה. כך למשל, עכבר ומקלדת ארגונומיים, עזרי תמיכה שונים ועוד.