כואב לכם? מה יותר טבעי מלהושיט יד למדף, ליטול תרופה ולשכך את הכאב? ובכן, כדאי לחשוב פעמיים לפני שאתם מבצעים את הפעולה הזו.
בכתבות שהתפרסמו בעת האחרונה בעיתונות היומית, היא כונתה "המגפה הגדולה מאז האיידס". מדובר כמובן בהתמכרות העולמית למשככי כאבים.
את המגמה המדאיגה מובילה ארצות הברית, שבה עשרות מיליוני משתמשים "כבדים" ומדי שנה מתים שם כ-20 אלף בני אדם כתוצאה מנטילת יתר של משככי כאבים. אך התופעה הולכת ומתפשטת במדינות רבות נוספות. רק בישראל, מעריכים כי כמיליון איש נוטלים משככי כאבים באופן קבוע.
אבל לפני הכל, רקע קצרצר: שיכוך כאבים מוגדר כ"דרך, בעיקר תרופתית, להעלאת סף הרגישות לכאב בקרב מי שסובלים מכאב, מבלי להגיע למצב של אובדן הכרה". משככי הכאבים שזכו למוניטין המפוקפק מכל הם התרופות הנרקוטיות (אופיואידים). אלו כוללות מתדון, מורפין, קודאין ואחרות. מעבר לשיכוך הכאבים, הן יוצרות תחושת אופוריה ניכרת והתמכרות פיזית ממשית.
לצדן, מצויים משככי כאבים מהסוג "מדכאי דלקות שאינם סטרואידים", שמפחיתים כאב, דלקות וגם חום. כאן תמצאו את משפחת האיבופרופן, האספירין ועוד.
כיום, מדי שנה בשנה, רושמים הרופאים האמריקאים למעלה מ-250 מיליוני מרשמים לתרופות ממשפחת האופיואידים, תרופות הנוטות לדכא את מערכת העצבים המרכזית. מדוע הם עושים זאת? הסיבות רבות, אבל לדרישות של הפציינטים שלהם יש משקל רב למדי. וכך, מספר המכורים עולה כל שנה, כמו גם מספר הנפגעים מהתמכרות זו, העלולה לעתים קרובות להוביל לתופעות לוואי חמורות ואף למוות.
התמכרות: גם לתרופות ללא מרשם
אבל לא רק תרופות נרקוטיות מבצעות בגוף שלכם תוהו ובוהו. גם משככי כאבים פופולריים, נטולי מרשם ו"תמימים", עשויים לגרום לנזקים. לפני מספר שנים פורסם מחקר שמצא כי תרופות ממשפחת האיבופרופן עלולות לגרום לפגיעה בשמיעה.
ועוד לא דיברנו על ה"קוקטיילים" שמטופלים רבים מייצרים לעצמם ממגון תרופות (עם ובלי מרשם), כדי להתמודד עם הכאבים העזים. כי כאשר הכאב גובר – נדמה ששום היגיון לא יעזור. התוצאה: פגיעה בכבד, התקפי לב, אירועים מוחיים.
וכן, גם לתרופות ללא מרשם אפשר להתמכר. מסתבר כי המדרון עשוי להיות חלקלק יותר ממה שרבים סבורים: חשים כאב, מושיטים יד למדף, נוטלים תרופות, ולעתים גם באופן אוטומטי – עוד לפני שהכאב בכלל מופיע. ממש כמו הרגל.
כמובן, הפתרון הטוב ביותר הוא להימנע מראש, עם זאת, אם גיליתם שאתם כבר יותר משבועיים נוטלים משככי כאבים באופן קבוע וחשים שקשה לכם להפסיק ליטול אותם – זה הזמן לפנות לרופא המשפחה ולשתף. במקרים של התמכרות קשה, ניתן לקבל טיפול תרופתי לגמילה.
חשוב לדעת כי כיום, אמצעי שיכוך הכאבים לא מתמצים רק בתרופות מסוג זה או אחר. ההיצע כולל מגוון נרחב: מטיפולים תנועתיים במכוני פיזיותרפיה ובמרפאות כאב ועד מכשירים ביתיים כנגד כאבים, המיועדים לריפוי כאב תוך שימוש בטכנולוגיית מתקדמות.