האם ישנם בני אדם שאינם חשים כאב? למה שורף לנו כשאנו מחטאים פצע? והאם ידעתם שכאבי גב עלולים לכווץ את המוח שלכם? כתבה שנייה בנושא.
יש בעלי חיים שאינם חשים כאב: ישנם חוקרים הסבורים כי מחקר מעמיק על מערכת העצבים של בעלי חיים מסוימים, עשוי להועיל לריפוי כאבים בקרב בני אדם. קחו למשל את המכרתן העירום, סוג של חולדה נטולת שיער. חוקרים גילו כי היא אינה מגיבה לכאבים מסוגים מסוימים, כגון צריבות. כאשר החוקרים יפענחו כיצד בדיוק זה קורה – הדרך ליצירת משככי כאבים מסוג חדש תהיה סלולה.
ויש גם בני אדם שלא חשים כאב: מסתבר שישנה תופעה גנטית נדירה, שגורמת ללוקים בה שלא לחוש כאב כלל. התופעה כה נדירה, עד שידוע על כ-20 מקרים בלבד בעולם. אנשים אלו יוכלו אמנם להבחין בין חום לקור, אך מאידך – הם לא יחושו כל כאב אם יתחבו את ידם אל תוך תנור לוהט. זהו כמובן מצב מסוכן למדי, מאחר שכאב הוא בראש ובראשונה סימן אזהרה שנועד להגן על גופנו.
זעקת החיטוי: למה בעצם כואב לנו כשאנחנו מחטאים פצע עם אלכוהול? מסתבר שקצות העצבים החשופים המצויים בפצע הפתוח, האמורים לזהות מגע בטמפרטורה גבוהה, הופכים להיות פחות סבילים לחום במגע עם אלכוהול. סף זה יורד כה נמוך, עד שבעצם מה שמייצר את תחושת הצריבה היא לא אחרת מאשר רמת הטמפרטורה של גופנו-עצמנו.
יותר סמים מסמים: בארצות הברית, יותר אנשים מתים מדי שנה כתוצאה מנטילת יתר של משככי כאבים, מאשר נטילת יתר של סמים כקוקאין והרואין. עד כמה יותר? תחזיקו חזק: פי 10.
קולטן נשי: לנשים יש הרבה יותר קולטני כאב מאשר לגברים, ויש מי שסבורים כי מדובר אף בכמות כפולה של קולטני חישה מסוג זה. אז למי כואב יותר?
אפשר להתעלם מכאב: למוח יש קושי לעבד יותר מתחושה מסוג אחד בו זמנית. לכן, כאשר אתם נעקצים על ידי יתוש ומניחים קרח על העקיצה, תחושת הצריבה תעלם ובמקומה תחושו מיד בקור. זה נשמע טריוויאלי, אבל זה בהחלט לא. לפי אותו הגיון, אם אתם חשים כאב, אתם לעתים מעסים בכוח את האזור, כדי להחליף את תחושת האי נוחות בתחושה נסבלת יותר.
הכאב יכווץ לכם את המוח: מי שסובלים מכאבים כרוניים, יודעים עד כמה מדובר בעניין מדכא ומתיש – הן גופנית והן נפשית. כאבים מסוג זה פוגעים בשגרת היומיום ויוצרים תסכול חברתי מתמשך. אך זהו רק חלק מהתמונה: מדענים גילו כי מוחם של הסובלים מכאבי גב כרוניים קטן בכ-11 אחוזים מאלו שאינם סובלים מכאבים כאלו. הסיבה אינה ברורה לחלוטין, אך משערים כי היא נובעת מהלחץ הנפשי המתמשך.