fbpx

פיברומיאלגיה: התסמונת המסתורית

כל מה שרציתם לדעת על פיברומיאלגיה ("דאבת השרירים") – ועל הדרכים להתמודד עם המחלה המסתורית שפוגעת בכ-7-3 אחוז מהאוכלוסייה (ולרוב בנשים).

למרות שהיא תועדה באופנים שונים כבר לפני למעלה מ-100 שנים, בעת האחרונה, אנו שומעים יותר ויותר על תסמונת הפיברומיאלגיה (Fibromyalgia), מחלה הכרוכה בכאבים עזים בשרירים.

המחלה, הקרויה בעברית "דאבת השרירים", שייכת לקבוצת המחלות הראומטיות, ותסמיניה העיקריים כוללים כאבים מפושטים באזורים שונים בגוף. אלו מלווים גם בתשישות, בחוסר מוטיבציה לביצוע פעולות יומיומיות, בהפרעות שינה ובבעיות בזיכרון ובריכוז. מסיבה זו, בעבר אובחנו בטעות חולי פיברומיאלגיה כלוקים בתסמונת התשישות הכרונית, שלה סימפטומים דומים.

למרות שהיא נחקרת מזה שנים רבות, אף אחד אינו באמת יודע מה גורם לפיברומיאלגיה, ואין לה כל הסבר פיזיולוגי מניח את הדעת. מעניין לדעת כי חוקרים מתחום הגנטיקה פועלים באופן נמרץ כדי לחשוף גנים שאולי אחראיים להתפרצות המחלה. עם זאת, נמצא כי סטרס פתאומי, קשה וממושך, כמו גם מחלות זיהומיות קשות – עלולים לגרום להתפרצות של פיברומיאלגיה.

וכך, למרות שאין בנמצא כל בדיקות שניתן לערוך כדי לאתר את המחלה, ישנן דרישות סף, שעל פיהן קובעים האם היא קיימת. "דרישות" אלו כוללות את העובדה שהכאבים המפושטים בשרירים יופיעו בכל חלקי הגוף (בחלק העליון, בתחתון וכן בשני צדי הגוף), וזאת למשך מינימום שלושה חודשים באופן קבוע.

אבחנה מקובלת נוספת נעשית על פי רגישות ללחץ שמופעל על ידי הרופא בעד 18 נקודות שונות בגוף – בכתפיים, בעורף, בגב התחתון, באגן, במרפקים, בברכיים ובשוקיים.

פוגעת בעיקר בנשים

למרות שפיברומיאלגיה אינה גורמת לנכות, רבים מהלוקים בה יסבלו באופן קשה מרמת תפקוד לקויה ומכאבים עזים. הכאבים אינם נמוגים בעת מנוחה. לעתים הם אף מחמירים בשעות הלילה. כ-7-3 אחוזים מהאוכלוסייה סובלים ממנה, או למעשה – סובלות ממנה. זאת מאחר שפיברומיאלגיה פוגעת ברוב המקרים בנשים.

ובדיוק כפי שהדעות חלוקות באשר לגורמי המחלה, כך גם באשר לדרכים להתמודד עמה ולקהל על החולים, שמחלתם מפשיעה גם על תפקודם המקצועי, החברתי והמשפחתי. בין השאר, יש מחקרים המעידים על הקלה לאחר פעילות ספורטיבית מתונה – הליכה, רכיבה על אופניים ושחייה. בעניין זה, להתמדה יש תפקיד מכריע.

טכניקות נוספות כוללות הידרותרפיה, דיקור סיני, טיפולים התנהגותיים שנועדו להתמודד עם הכאבים ולשלוט בהם, תרופות נגד כאב, תרופות נוגדות דכאון וחרדה, תוספי מזון וטיפולים משלימים מסוגים שונים. בהקשר זה, מרתק לגלות כי תרגול טאי-צ'י מקל לעתים קרובות על הכאבים.

מומלץ גם לעשות שימוש במכשירים ביתיים לשיכוך כאבים. גם במחלה זו, כמו במחלות כרוניות רבות, ישנן תקופות "שקטות" יותר, ומסתבר שבעזרת טיפול מתאים ונכון, יש סיכוי גדול להקל במידה מסוימת על הכאבים ולשפר את חיי החולים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *