לא כולנו פיזיקאים ולא כולנו ביולוגים, אבל את ההקלה בכאבים באמצעות קרני לייזר כולנו נוכל להבין ולהרגיש. הנה הסבר קצר, פשוט וממוקד על הדרך שבה אנרגיית הלייזר נלחמת בכאב. ואיך כל זה קשור לסרטי מדע בדיוני?
למרות שהגדרתו הפיזיקלית של הלייזר היא "הגברה של אור על ידי פליטה מאולצת של קרינה", הרי שעבור רבים – במיוחד המבוגרים שבינינו, "לייזר" מעלה מיד אסוציאציות של ספרי וסרטי מדע בדיוני ושאר הרפתקאות עתידניות.
אז איך הפכה הטכנולוגיה של קפטן קירק ושל לוק סקייווקר לעתידנות מסוג אחר? ואיך הפכה קרן האור הייחודית הזו, לטכנולוגיה עתירת שימושים – ממדידת מרחקים מדויקת דרך טיפולי חניכיים ועד מערכות נשק ליירוט רקטות?
קצרה היריעה מלתאר כאן את קורות חייה של קרן הלייזר, שהודגמה לראשונה על ידי פיזיקאים בשנת 1960. עם זאת, אחד השימושים המקוריים, היעילים והמבוקשים ביותר שלה טמון ביכולת הריפוי מכאבים.
אנו מדברים כמובן על מה שהמומחים מכנים LLLT – אנרגיית לייזר נמוכה. למעשה, במקרים רבים מצליחה טכנולוגיה זו לרפא כאבים כרוניים ואחרים כאשר פתרונות נוספים, "מסורתיים" יותר, אינם מועילים.
כיצד זה עובד? מבלי להיכנס לנבכי ההסברים הביולוגיים המורכבים – קרני הלייזר הממוקדות חודרות דרך העור אל הגוף ויוצרות אינטראקציה עם תאים מסוגים שונים. ההשפעה פועלת על המיטוכונדריה – אותה "תחנת כוח" זעירה המצויה בכל תא. באופן זה, התאים עצמם מחוללים תגובה אנרגטית שמזרזת תהליכי ריפוי שונים, תוך יצירת תקשורת יעילה יותר עם תאים אחרים. התוצאה: הקלה בכאבים מקומיים, כתוצאה מריפוי רקמות ותהליכים אנטי-דלקתיים.
וכל זאת, ללא כל תופעות לוואי, וללא התערבות ניתוחית.
באופן זה, טיפול באמצעות לייזר מסייע להקלה על מגוון רחב של כאבים, בהם כאבי מפרקים, כאבי גב, פיברומיאלגיה, פציעות וכאבי שרירים, תסמונת התעלה הקרפלית, דלקת מפרקים, כאבי צוואר (כרוניים או אקוטיים) ועוד.
וחשוב לא פחות: אופי הטיפול עצמו, במיוחד במכשירים ביתיים כגון אלפא קיור פלוס – קל, פשוט וידידותי למשתמש.
ואם כבר מדברים על אנרגיות ריפוי כאב – כידוע, מכשיר אלפא קיור פלוס עושה שימוש בלייזר לצד שני מקורות אנרגיה פורצי דרך נוספים: אנרגיה אופטית כפולה (אינפרה-אדום), המטפלת בכאבים בעור ובנוקשות אברים וכן גלי רדיו דו-קוטביים (RF), החודרים עד לשכבת השרירים והמפרקים, ובאופן זה מעודדים את זרימת הדם – מה שמביא לריפוי הכאב. תוצאות אלו באו לידי ביטוי בשלל מחקרים שנערכו בתחום.
ומחשבה קטנה לסיום: אם סופרי ובמאי סרטי המדע הבדיוני מימים עברו היו יודעים לאן תגיע טכנולוגיית הלייזר – האם היינו גדלים על סרטים וגיבורים מסוג אחר? רופאי-על במקום גיבורי-על?